Een baby kan met 24 weken horen, voelen en bewegen. Hieronder lees je meer feiten en cijfers over het begin van het leven.

1. De start van het leven is geen afspraak

Wist je dat afspraken over de start van het leven per land verschillend zijn? In Nederland mag je het leven beëindigen (actief en bewust) tot 24 weken. In Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk tot 12 weken.

2. Jouw leven begon bij de bevruchting

Nieuw leven begint bij de bevruchting. Het is een uniek leven met een eigen DNA-profiel. Jouw DNA is nog steeds hetzelfde als vanaf dag 1 van je bestaan. Je lichaam is gegroeid, maar de kleur van je ogen, je geslacht en je huidskleur lagen toen al vast.

3. Het hartje klopt al na 5 weken

Het hart is het eerste orgaan dat zich ontwikkelt. 21 dagen na de bevruchting begint het hartje al te kloppen. In de zwangerschapsduur spreken we dan over 5 weken.

4. Na acht weken zijn alle organen al aanwezig

Alle organen zijn in beginsel aanwezig na 8 weken en in week 11 volledig ontwikkeld. Nu hoeven ze alleen nog maar verder te groeien

5. Je kindje herkent je stem

Na 22 weken kan het kindje al veel geluiden horen, zoals de stem van de moeder, het kloppen van haar hart en het gerommel van haar maag. Ook geluiden van buitenaf dringen steeds beter door. Na de geboorte herkent je kindje dingen van deze periode, zoals muziek die je geluisterd hebt.

6. Abortus kan tot ruim over de helft van je zwangerschap

Een zwangerschap duurt 40 weken. Abortus kan tot 24 weken worden uitgevoerd. Het kindje is dan 30 centimeter, weegt 500 gram en begint te ademen. Het ademt nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent het voor na de geboorte. Het kindje voelt de bewegingen van zijn moeder.

7. 1 op de 7 zwangerschappen eindigt in abortus

1 op de 7 zwangerschappen eindigt in abortus. In Nederland vinden er meer dan 30.000 abortussen per jaar plaats.

8. Zo gaat een abortus
  • Tot 8 weken van de zwangerschap kun je kiezen voor een pil. Je krijgt buikkramp, verliest bloed en ook het kindje.
  • Na 8 weken wordt je baarmoedermond opgerekt en de baby eruit gezogen. Dit heet een curettage.
  • Vanaf 13 weken zijn de botten van het kind voor deze methode te hard geworden. De baby wordt in stukjes geknipt om uit de baarmoeder verwijderd te kunnen worden.
  • Ruim 2.000 kinderen worden geaborteerd na 18 weken. De bevalling wordt opgewekt en de baby wordt op een natuurlijke manier geboren. Bij een erg late abortus kan de baby zelfs nog enkele uren leven.
9. Abortus is geen oplossing

Abortus maakt een vrouw niet sterker. Het is een behandeling bij een noodsituatie van de vrouw, die volgens haar niet op andere wijze kan worden beëindigd. Het is geen medicijn. Een vrouw verdient respect, een liefdevolle omgang en de trouw van haar partner. Ook heeft zij recht op informatie over alternatieven. Bij abortus gaat het om twee levens. Elke vrouw én elk kind verdienen beter dan abortus!

10. Abortus stopt een kloppend hart

Na de geboorte beschermen we kinderen terecht tegen van alles. We houden hen stevig vast, met traphekjes voorkomen we dat ze van de trap afvallen en we kopen veilige autostoeltjes voor hen. Maar de allerkleinsten zijn weerloos. Tot 24 weken mag het leven van een kindje in de buik worden afgebroken. Abortus stopt een kloppend hart.

Abortus is misschien wel het grootste taboe. Kijk niet weg. Bied hulp. Voorkom.

Ben je zwanger en heb je hulp nodig? Kijk op www.erishulp.nl.
Meer weten of doorpraten? Kijk op www.npvzorg.nl of plaats een bericht op Twitter, Facebook of Instagram met de hashtag #weekvanhetleven

Wil je weten waar deze feiten en cijfers vandaan komen?  Dit zijn de bronnen: