Abortus, schuld en schaamte. Wat vrouwen vertellen en waarom zij zwijgen

By
In nieuws

In het boek “Abortus, schaamte en schuld” vertellen elf (Duitse) vrouwen over hun ervaringen met abortus. Het doel van het boek is om het gesprek aan te gaan en het taboe rond abortus te doorbreken.

Zo’n honderdduizend vrouwen in Duitsland en dertigduizend in Nederland laten jaarlijks een abortus uitvoeren. Een deel van deze vrouwen kunnen de psychologische gevolgen aan, een ander deel lijdt aan gevoelens van schuld, schaamte en spijt. Weer anderen lijden zelfs aan posttraumatische stressstoornis.

Taboe rond abortus

Over hun nood praten we bijna niet. Spreken over een abortus en bijbehorende emoties is taboe.

Mensen keren hun innerlijk leven publiekelijk binnenstebuiten, .. Onze maatschappij lijkt vrij van taboes. Maar zou een vrouw tijdens een etentje met vrienden openlijk toegeven dat zij een abortus heeft gehad? Zou ze er zelfs niet eerder voor terugschrikken om dat aan een goede vriendin, die ze al jarenlang kent, te vertellen? ze zou immers bij verschil van mening over dit thema de vriendschap op het spel zetten. De zelfgekozen beëindiging van een zwangerschap raakt zeer persoonlijke gevoelens. Kan het zijn dat dit thema één van onze laatste taboes is? – Prof. D. Sabine Rollberg

In deze bundel vertellen de vrouwen hun verhaal en informeren deskundigen uit medische en ethische hoek over de psychische en morele gevolgen van een abortus bij veel vrouwen.

 

Recente berichten